Update van de regelingen voor u als werkgever
Dinsdag 21 april heeft de Minister President bekend gemaakt dat bijna alle maatregelen worden verlengd tot 19 mei, met uitzondering van basisscholen, kinderopvang en buitensport tot 12 jaar.
Wat betekent dit voor u? Er gaan geruchten dat er aan de maatregelen wordt gewerkt. Dit heeft de overheid ook toegezegd in de eerste aankondiging van maatregelen. De maatregelen worden voortdurend bijgeschaafd, vandaar weer even deze update.
Hieronder een overzicht van de regelingen voor werkgevers, klik op de desbetreffende regeling voor meer informatie:
- TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers)
- TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren)
- NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid)
- Betalen van belastingen
- Regelingen voor zorgondernemingen
- Andere regelingen (sierteeltsector, fritesaardappelteler, lokale media en culturele sector)
Overige informatie:
De pensioensector heeft aangekondigd bij te willen dragen, maar laat weten daar door wettelijke voorschriften beperkt ruimte voor te hebben. Werkgevers die door de coronacrisis zijn getroffen kunnen zich melden voor een mogelijke betalingsregeling. Ook is het maken van afspraken over een soepeler betalingstermijn bespreekbaar, maar wel binnen de wettelijke mogelijkheden. Daarnaast kan het invorderingsbeleid bij het innen van de premies worden versoepeld, bijvoorbeeld door geen incassobureaus in te schakelen of administratieve boetes op te leggen.
Wat kan ik mijn flexwerkers bieden?
Als flexwerker val je bij veel regelingen buiten de boot. Het kabinet onderzoekt een aanvullend vangnet voor de groep flexwerkers, inclusief studenten, artiesten en hybride ondernemers. Er wordt gekeken of naast de maatregelen voor het behoud van banen, de regeling voor zelfstandigen, de WW en de reguliere bijstand een tijdelijke, uitvoerbare regeling voor flexwerknemers kan komen, die sinds 1 maart hun baan zijn verloren maar niet in aanmerking komen voor een uitkering.
Het kabinet meldt momenteel intensief de mogelijkheden voor een vangnet voor flexwerkers te verkennen. Er worden continu gesprekken gevoerd met UWV en VNG, die de regeling mogelijk uit zouden moeten voeren. Het kabinet zegt toe op korte termijn de Tweede Kamer te informeren.