Op dit moment werken veel werknemers in Nederland thuis. Zij hoeven hiervoor dus niet te reizen voor hun werk.

Maximaal 6 weken vergoeding doorbetalen

Als een werknemer langdurig afwezig is en een vaste reiskostenvergoeding ontvangt, mag de werkgever maximaal 6 weken aaneengesloten deze vergoeding doorbetalen. De reden van afwezigheid doet er niet toe. Vakantie, ziekte, verlof of langdurig thuiswerken (i.v.m. corona-crisis) is allemaal langdurige afwezigheid. De onbelaste vergoeding mag uitbetaald worden tijdens de lopende maand en de kalendermaand die daarop volgt.

Komt de werknemer midden in de maand weer naar het werk, kan de reiskostenvergoeding pas in de daarop volgende maand weer uitbetaald worden.

 

Belangrijk: uiteraard kan de werkgever ook besluiten geen reiskostenvergoeding te betalen als er niet gereisd wordt.

Voorbeelden:

Simone werkt sinds 16 maart thuis in verband met de coronacrisis. Zij ontvangt een vaste reiskostenvergoeding van 150 euro per maand. Zij ontvangt met haar salaris in maart en april de reiskostenvergoeding, maar in mei niet meer. Op 15 mei is de crisis voorbij. Ariane gaat weer naar kantoor. Zij ontvangt in juni weer een reiskostenvergoeding.

Jeroen reist dagelijks met de bus naar zijn werk. Hij levert elke maand een overzicht in van de reizen op zijn ov-chipkaart. Net als Simone gaat hij op 16 maart thuiswerken en komt hij vanaf 15 mei weer naar kantoor. Jeroen kan over de periode 1-16 maart zijn ov-kilometers declareren maar heeft geen recht op vergoedingen voor de dagen tot 15 mei. Daarna kan hij weer declareren.