Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022

Bij de geboorte van een kind komt er veel op ouders af. Het kabinet wil dat mensen meer de ruimte krijgen om te kiezen hoe ze zorg en werk kunnen combineren. Daarom krijgen ouders per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald.  Het kabinet stimuleert ouders daarmee om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen. De Tweede Kamer heeft met het wetsvoorstel ingestemd.

Uitkering ter hoogte van vijftig procent van dagloon

Op dit moment kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste 8 levensjaren van hun kind. In principe is dat verlof onbetaald, tenzij men daar met de werkgever afspraken over maken. Daardoor kan niet iedereen het zich financieel veroorloven om gebruik te maken van het verlof. Het is zelfs zo dat maar 1/3 van de ouders gebruik maakt van het ouderschapsverlof.

Daarom heeft het kabinet besloten om de eerste negen van de 26 weken ouderschapsverlof te gaan betalen. Ouders krijgen straks van UWV een uitkering ter hoogte van vijftig procent van hun dagloon, tot vijftig procent van het maximum dagloon. De regeling gaat op 2 augustus 2022 in. Zo hebben UWV en bedrijven de tijd om zich voor te bereiden.

Voorwaarden

Voorwaarde voor het betaalde verlof is wel dat de negen weken worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Zo krijgen gezinnen meer ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie en kunnen ze samen bewuste keuzes maken over de verdeling van werken en zorgen.

Verlof dat niet in het eerste jaar is opgenomen kan worden toegevoegd aan de 17 weken onbetaald verlof. Deze kunnen nog steeds tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen, maar dus zonder betaling. Het blijft mogelijk voor werkgevers en werknemers om daar aanvullende afspraken over te maken.

Meer weten?

Neem dan gerust contact op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 085-0471099. Ook kunt u een e-mail sturen naar info@sal4you.nl. We helpen u graag op weg.