Bevrijdingsdag valt dit jaar op een zondag. Hoewel Bevrijdingsdag een nationale feestdag is die de bevrijding van Nederland in 1945 viert, is het belangrijk om te weten dat het officieel geen erkende vrije dag met doorbetaling is. Dit betekent dat niet iedereen automatisch recht heeft op een vrije dag. Wat zijn precies de regels?

Cao-afspraken en doorbetaling

Een van de eerste zaken om te overwegen zijn eventuele cao-afspraken. In veel cao’s is vastgelegd dat 5 mei eens in de vijf jaar een doorbetaalde feestdag is. Het loont dus de moeite om je cao te raadplegen om te zien of dit voor jou van toepassing is. De eerstvolgende keer dat 5 mei een doorbetaalde feestdag is, valt in 2025.

Specifieke bedrijfstakafspraken

Daarnaast kunnen er binnen bepaalde bedrijfstakken specifieke afspraken zijn gemaakt over Bevrijdingsdag. Het loont de moeite om de website van jouw brancheorganisatie te raadplegen voor meer informatie hierover.

Individuele afspraken

Een andere optie is om individuele afspraken te maken met je werkgever. Je kunt bijvoorbeeld met je werkgever overeenkomen om 5 mei vrij te nemen, al dan niet met doorbetaling. Dit kan een goede oplossing zijn als je deze dag graag wilt vrij zijn om de bevrijding te herdenken.

Andere relevante informatie

Naast de arbeidsgerelateerde aspecten zijn er nog andere zaken om in gedachten te houden op Bevrijdingsdag. Zo zijn scholen in Nederland over het algemeen gesloten op deze dag. Ook worden er op verschillende locaties in Nederland festiviteiten georganiseerd ter viering van Bevrijdingsdag. Dit biedt een geweldige kans om de vrijheid te vieren en stil te staan bij het belang van vrijheid en democratie.

Kortom, hoewel Bevrijdingsdag misschien geen erkende vrije dag met doorbetaling is, zijn er toch verschillende manieren waarop je deze belangrijke dag kunt ervaren en herdenken.