Veel werkgevers zitten in de knel door de coronacrisis en vragen zich af hoe zij vakantiegeld moeten uitbetalen aan hun werknemers. Tegen werknemers is in sommige gevallen al gezegd dat ze het vakantiegeld voorlopig niet krijgen.

Voor veel werknemers is mei een feestelijke maand: namelijk de maand waarin ze het vakantiegeld bovenop het maandsalaris uitgekeerd krijgen. Door de coronacrisis zitten veel werkgevers in slecht weer en hebben zij moeite met het uitbetalen van dat vakantiegeld. Bedrijven die het al moeilijk hebben, weten niet hoe ze nu ook nog het vakantiegeld moeten uitkeren aan hun werknemers.

Rechtsbijstandverlener DAS ziet het aantal vakantiegeldklachten de laatste weken toenemen. Veel van die klachten blijken gegrond: juridisch gezien mag er niet eenzijdig worden afgezien van het betalen van vakantiegeld. Werknemers houden namelijk rekening met dit deel van het inkomen en als werkgever kun je dat niet zomaar achterhouden.

 

Oplossing: uitstel of gespreid betalen

In vergelijkbare rechtszaken heeft de werknemer in het verleden altijd gelijk gekregen. De ondernemer zal dus met de werknemer in gesprek moeten om tot een schikking te komen, zoals uitstel of gespreid betalen.

Volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is het probleem groter dan vorig jaar. ‘Toen was er eenmalig nog een mouw aan te passen. Nu zijn de reserves verder op, vooral in de sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis zoals horeca, kleine winkels en evenementen. We adviseren ondernemers om het vakantiegeld desnoods over meerdere maanden te spreiden.

 

NOW en vakantiegeld

De ondernemer ontvangt met de NOW-subsidie ook een compensatie voor de opbouw van vakantiegeld voor de maanden waarover hij de subsidie toegekend krijgt. Het overige deel van de vakantiebijslag wordt niet gesubsidieerd, maar is wel verschuldigd aan de werknemer. Voor veel werkgevers zal niet te voorkomen zijn dat zij met de werknemer moeten schikken voor uitstel of gespreid betalen van het vakantiegeld.

 

Meer weten?

Heeft u hulp nodig bij uw salarisadministratie? Neem dan gerust contact op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 085-0471099. Ook kunt u een e-mail sturen naar info@sal4you.nl. We helpen u graag op weg.