Ondernemers die meer dan 10.000 euro belastingschuld hebben opgebouwd tijdens de coronacrisis krijgen zeven jaar de tijd om deze schuld af te lossen. Dit was voorheen vijf jaar. Ook is het mogelijk om een betaalpauze van drie maanden in te lassen en per kwartaal te betalen in plaats van per maand. 

Aan deze verlening worden wel enkele voorwaarden verboden door het kabinet om te voorkomen dat bedrijven die niet in aanmerking komen van deze regeling er toch gebruik van gaan maken. Zo worden bedrijven die van het belastinguitstel gebruik hebben gemaakt maar er financieel goed voor staan niet in aanmerking voor deze verlening. Ook bedrijven die tijdens de coronacrisis een hoge belastingschuld hebben opgebouwd, maar daarvoor geen of nauwelijks winst hebben geboekt. Ook voor bedrijven die een schuld hebben lager dan 10.000 euro is de regeling niet van toepassing.

Ondernemers moeten voor de regeling een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Uit dit verzoek moet blijen dat de schuld niet binnen vijf, maar binnen zeven jaar afgelost kan worden. Het verzoek wordt getoetst met de aangeleverde gegevens. Bij een schuld vanaf 50.000 euro wordt meer wordt meer onderbouwing gevraagd dan bij een schuld lager dan 50.000 euro.

Vanaf 1 oktober starten bedrijven met het aflossen van de belastingschuld die zij tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd. De totale schuld is momenteel ruim 19 miljard euro verdeeld over 269.000 ondernemers. In totaal hebben 400.000 ondernemers gebruik gemaakt van het uitstel.